Dārzniekus aicina šoruden dārzā kaisīt kafiju

Rudens ir ļoti svarīgs laiks rozēm, un rūpes par tām tagad, izmantojot vienu vienkāršu lietu dārzā, palīdzēs nodrošināt lielākus un košākus ziedus nākamgad.

 

Rudens laikā rozes ir diezgan jutīgas, jo daudzas no tām vēl joprojām zied, un tās var viegli tikt bojātas vai arī nepienācīgi augt, ja uz tām neievēro uzmanību un ļauj gliemežiem tās apēst. Gliemeži šajā gadalaikā mēdz būt liela problēma, jo tie labi jūtas mitrā laikā, un nokritušās lapas dārzā tiem sniedz vairāk vietu, kur paslēpties.

Ir ļoti svarīgi atbrīvoties no gliemežiem, kas mielojas ar rozēm, jo tie var sabojāt jaunos dzinumus, liedzot tiem sacietēt un ieiet ziemas miera periodā. Tas palielina sala bojājumu risku, kas var novājināt augu un apgrūtināt tā ziedēšanu pavasarī.

Par laimi, permakultūras eksperts Andželo no Deep Green Permaculture ir dalījies ar ļoti vienkāršu veidu, kā atturēt gliemežus no rožu ēšanas — pietiek dārzā apkārt rozēm kaisīt izmantotas kafijas biezumus.

Andželo skaidro:

Tā kā kofeīns ir kaitīgs gliemežiem un gliemežvākainajiem, to var izmantot kā barjeru, kas attur tos no pārkāpšanas apstrādātām vietām, kā arī kā līdzekli, kas tos iznīcina pēc saskares.”

Kafijas biezumi ir skābi un raupji, kas kairina gliemežu ķermeni un to izžāvē, tādējādi tie nevēlas rāpot pāri šādai virsmai. Taču rozes pašas no kafijas biezumiem gūst labumu, jo tie darbojas kā dabisks mēslojums, kas piešķir nelielu slāpekļa devu — tas palīdz uzturēt veselīgas lapas, kad augs gatavojas ziemas miera periodam.

Kafijas biezumi arī piesaista sliekas, kas gaisu ievada augsnē, uzlabojot sakņu veselību aukstajā sezonā.

 

Kā izmantot kafijas biezumus, lai pasargātu rozes no gliemežiem

Viss, kas nepieciešams — savāc kafijas biezumus no rīta dzēriena vai pajautā tuvējās kafejnīcās, vai tās tos atdod dārzniekiem par brīvu. Ļoti svarīgi ir izmantot tikai izmantotus kafijas biezumus, jo svaigi tie ir pārāk stipri un var pārmēslo augsni. Tāpēc tie pirms lietošanas jāatšķaida ar ūdeni.

Sajauc vienu daļu kafijas biezumu ar trim daļām ūdens un atstāj šo šķīdumu vismaz uz 24 stundām. Pēc vēlēšanās vari biezumus izkāst un izmantot tikai šķidrumu.

Pēc tam ielej kafijas ūdeni lejkannā un aplaisti zemi ap rozēm vai vietās, kur tās aug. To var darīt pēc lietus vai ik pēc pāris nedēļām — un gliemeži vairs nebojās rozes līdz pat gada beigām.